Vrouwen in de politiek: met goede bedoelingen komen we er niet

Ondanks quotawetten zijn vrouwen in België nog altijd ondervertegenwoordigd in de politiek. Hoe komt dat toch? En wat kunnen we – vrouwen én mannen – daar aan doen? Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen geeft de Nederlandse politicologe Julia Wouters in haar boek ‘De Zijkant van de Macht’ antwoorden en handvatten.

“‘Man of vrouw maakt mij niet uit. Ik let daar niet op,’ redeneert Mark Rutte, premier van Nederland. Dat is het gevaarlijkste standpunt dat je kan innemen op het gebied van emancipatie. Wie zo denkt, ontslaat zich van zelfreflectie. Je hoeft je niet meer af te vragen of je nog vooroordelen hebt. Terwijl het juist die venijnige, geniepige vooroordelen zijn waar we allemaal last van hebben die maken dat het exact zelfde CV van een man beter beoordeeld wordt dan dat van een vrouw. Met zo’n redenatie kom je als premier dus uit bij een kabinet dat in meerderheid man is en bovendien volledig wit.”

“Waarom zeggen vrouwen toch altijd nee als ze gevraagd worden voor een politieke positie?”

Een gesprek met Julia Wouters is een gesprek waarin niemand – ook zij zelf niet – ontzien wordt. Elf jaar lang was ze politiek adviseur van voormalig Nederlandse vice premier en leider van de Sociaal Democraten Lodewijk Asscher. Haar leven lang al ‘feminist tot in de kist’, zegt ze met een knipoog en een gulle lach. In het centrum van de macht zag ze dat het nog een lange weg vol omwegen is naar een evenredige vertegenwoordiging. Politiek is weerbarstig. De meest prangende vraag aan de start van haar zoektocht? Waarom vrouwen toch altijd nee zeggen als ze gevraagd worden voor een politieke positie. “Die bescheidenheid die we aangeleerd krijgen, hindert ons. Ik wilde alle lagen afpellen  –  begrijpen waarom het zo werkt, zodat we er ook iets aan kunnen doen.”

Goede Bedoelingen

In Nederland werd in de jaren ’90 de Wet Gelijke Behandeling geïntroduceerd,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen