Deze actrice moet je kennen: Jameela Jamil

De it-girl die andere it-girls op hun plaats zet

De Britse actrice Jameela Jamil neemt geen blad voor de mond. Mega-beroemdheden die ongezonde dieetproducten promoten geeft ze ervan langs en ze verzet zich tegen airbrushen en andere trucjes die tienermeisjes een onrealistisch beeld geven van beroemdheden. Toch is niet iedereen fan: sommigen verwijten Jameela Jamil dat body positivity wel erg gemakkelijk is als je zelf aan het schoonheidsideaal voldoet. Wie is deze uitgesproken actrice en activiste? Redactrice Charlotte zocht het uit.

Toen ik een jaar of twaalf was, bedacht ik mijn eerste dieetplan. Niet dat ik me eraan hield, maar ik dacht wel oprecht dat ik een dieetplan moest hebben. Als meisje. Mijn vriendinnen en ik waren obsessief met ons gewicht bezig. We vergeleken elkaars getallen op de weegschaal en hielden er geen rekening mee dat dat nummer wel moest veranderen, omdat onze lichamen zouden veranderen. Tijdens de turnles werd ik nerveus als ik op iemands rug moest springen: ik dacht dat ik te zwaar zou zijn en dat daar iets van gezegd zou worden. Ik was zeker niet te enige. Zou het anders zijn geweest als we toen iemand als Jameela Jamil gehad hadden?

“Het is ongelofelijk gek dat we in 2018 het gewicht van vrouwen op hun lichamen schrijven.”

Misschien zag je Jameela Jamil, een Britse actrice die strijdt voor body positivity en vrouwenrechten en die resoluut tegen racisme en discriminatie is, al eens voorbij komen op Twitter. Haar ster is snel rijzende sinds ze een hoofdrol kreeg in de Amerikaanse Netflixserie ‘The Good Place’. Daarin speelt ze de opportunistische socialite Tahani Al-Jamil, die denkt heel bescheiden te zijn, maar ondertussen graag opschept over haar connecties (‘It’s not about who you know, enlightenment comes from within. The Dalai Lama texted me that’, is een klassieke The Good Place-quote). Niet alleen haar acteerprestaties trekken de aandacht. Ook de strijd die Jameela voert tegen airbrushing en de ‘I weigh’-beweging die ze begin 2018 heeft opgericht,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen