Deze actrice moet je kennen: Jameela Jamil

De it-girl die andere it-girls op hun plaats zet

De Britse actrice Jameela Jamil neemt geen blad voor de mond. Mega-beroemdheden die ongezonde dieetproducten promoten geeft ze ervan langs en ze verzet zich tegen airbrushen en andere trucjes die tienermeisjes een onrealistisch beeld geven van beroemdheden. Toch is niet iedereen fan: sommigen verwijten Jameela Jamil dat body positivity wel erg gemakkelijk is als je zelf aan het schoonheidsideaal voldoet. Wie is deze uitgesproken actrice en activiste? Redactrice Charlotte zocht het uit.

Toen ik een jaar of twaalf was, bedacht ik mijn eerste dieetplan. Niet dat ik me eraan hield, maar ik dacht wel oprecht dat ik een dieetplan moest hebben. Als meisje. Mijn vriendinnen en ik waren obsessief met ons gewicht bezig. We vergeleken elkaars getallen op de weegschaal en hielden er geen rekening mee dat dat nummer wel moest veranderen, omdat onze lichamen zouden veranderen. Tijdens de turnles werd ik nerveus als ik op iemands rug moest springen: ik dacht dat ik te zwaar zou zijn en dat daar iets van gezegd zou worden. Ik was zeker niet te enige. Zou het anders zijn geweest als we toen iemand als Jameela Jamil gehad hadden?

“Het is ongelofelijk gek dat we in 2018 het gewicht van vrouwen op hun lichamen schrijven.”

Misschien zag je Jameela Jamil, een Britse actrice die strijdt voor body positivity en vrouwenrechten en die resoluut tegen racisme en discriminatie is, al eens voorbij komen op Twitter. Haar ster is snel rijzende sinds ze een hoofdrol kreeg in de Amerikaanse Netflixserie ‘The Good Place’. Daarin speelt ze de opportunistische socialite Tahani Al-Jamil, die denkt heel bescheiden te zijn, maar ondertussen graag opschept over haar connecties (‘It’s not about who you know, enlightenment comes from within. The Dalai Lama texted me that’, is een klassieke The Good Place-quote). Niet alleen haar acteerprestaties trekken de aandacht. Ook de strijd die Jameela voert tegen airbrushing en de ‘I weigh’-beweging die ze begin 2018 heeft opgericht,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen