Reportage

“Sudan kan het nieuwe Libië of Syrië worden”

Dalia El Roubi en Asma Ismail over de situatie in Sudan

“Sudan kan het nieuwe Libië of Syrië worden”

In april werd de Sudanese dictator Omar al-Bashir afgezet na een maandenlang protest. Het volk was hoopvol, maar al gauw nam het leger onder leiding van generaal Mohamed Hamdan aka Hemeti de macht over. De protesten bleven aanhouden, maar op 3 juni trad het leger gewelddadig op tegen de bevolking. Sindsdien is het bang afwachten. Redactrice Charlotte sprak met Dalia El Roubi en Asma Ismail, twee Sudanese activistes.

Wat vooraf ging: Dictator Omar Al-Bashir regeerde dertig jaar lang met een ijzeren hand over Sudan. Eerdere protesten tegen zijn regering – zoals die in september 2013 – eindigden gewelddadig. In december 2018 zijn er opnieuw protesten. Aanleiding deze keer zijn stijgende prijzen en de slechte economie. Op 6 april vindt een enorme sit-in plaats voor het militaire hoofdkantoor in de Sudanese hoofdstad Khartoem. Twee dagen later wordt de 22-jarige Alaa Salah gefilmd en gefotografeerd terwijl ze een menigte toezingt. Het gaat viraal en de wereld heeft eindelijk aandacht voor Sudan. Op 11 april wordt Al-Bashir afgezet en neemt het leger over – tegen de zin van het volk. De protesten gaan verder.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Charlotte Van Campenhout studeerde in 2015 af als journaliste. Sindsdien heeft ze voltijds als journalist gewerkt, Zuid-Amerika afgereisd, in een drukkerij gewerkt en de Unicef Young Journalist Award gewonnen. Sinds september 2017 woont ze in Londen, vooral zodat ze binnen 50 jaar kan zeggen dat ze nog in het Verenigd Koninkrijk van voor den Brexit heeft gewoond. Ze houdt ervan zich te verdiepen in de meest uiteenlopende onderwerpen. www.charlotte-writes.com

Lees verder in Wereld
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be