Waarom wij bekende vrouwen zo graag haten

Waarom wij bekende vrouwen zo graag haten

Dit artikel werd ook gepubliceerd in Bookzine 6 en is te koop in de webshop of digitaal te lezen via Blendle
Van Eva Pauwels tot Hillary Rodham Clinton. We ­geven maar al te graag commentaar op vrouwen. De Amerikaanse feministische auteur Sady Doyle legt uit hoe dat komt. Hint: er is een link met het lef dat nodig is om publieke aandacht op te eisen. Illustraties Stephanie Willems

Als je zichtbaar bent als vrouw, beledigt men je tot je weer zwijgt. Met vlijmscherpe zinnen fileert de Amerikaanse feministische auteur Sady Doyle de minachting en woede die vrouwen al eeuwenlang over zich afroepen wanneer zij publieke aandacht opeisen. Vraag het aan de Neder­landse wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke. Zij vertelde recent aan De Volkskrant: “De haat die mij als vrouw met een mening ten deel valt, is onvoorstelbaar.”

Onderzoek van de Britse krant The Guardian bewijst het. In de online commentaarsectie van de krant waren acht van de tien meest afgekraakte en vernederde journalisten vrouw. In het boek Trainwreck: The Women We Love to Hate, Mock, and Fear… and Why analyseert Sady Doyle waarom en hoe onze samenleving bekende vrouwen het zwijgen oplegt.

Nog maar begin dertig is Doyle, maar de Amerikaanse schrijft en spreekt met een autoriteit die vrouwen zichzelf vaak ontzeggen. Vrouwen groeien immers op in een cultuur die vindt dat publiekelijk spreken een mannenzaak is. De oude Grieken noemden het muthos of in-publiek-spreken-met-autoriteit.

“Sommige vrouwen dragen alle zonden en zorgen van een tijdperk op hun schouders. Deze vrouwen noemen we trainwrecks.”

Het werd strikt voorbehouden aan mannen. Na het lezen van Doyles relaas over het lot dat verscheidene bekende vrouwen ondergingen, weet je dat de spotlights ook vandaag gevaarlijk zijn voor vrouwen.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!