All things gay

Heer op straat, hoer in bed

Heer op straat, hoer in bed

Tim heeft een missie: putting the sex back into homosexual. Want homo-acceptatie is er, zolang je er niet mee te koop loopt. Hoe homo mag je vandaag in Vlaanderen zijn? In zijn column zoekt Tim het uit en verkent hij betere manieren om met (gay) sex positivity om te gaan. Dit keer: de schroom over seks die ook onder homo’s nog steeds bestaat. “Tijd voor seksuele realpolitik.” Foto: Sarah Van Looy.

Heer op straat, hoer in bed. Dat is de standaard waar de Vlaamse homo zich blijkbaar het beste aan houdt, wil hij iedereen tevreden houden. Maar die houding doet meer kwaad dan goed. Vlaanderen is een regio waar seks amper zichtbaar is, waar monogamie heerst en het belangrijk is om er altijd netjes en onberispelijk voor te staan. Wat gaan de buren anders denken? En ook al lijkt seks een gemakkelijker topic voor vrijgevochten gays, toch bestaat er ook bij ons een zekere schroom. De seksuele geletterdheid moet dringend naar omhoog.

Laatst, toen ik met een date wat ging drinken, vertelde ik hem dat ik PrEP nam. Dat is een pil die hiv voorkomt. Zeker checken! Hij vond dat verwerpelijk, omdat het de deur openzet naar condoomloze seks en meteen zadelde hij me op met alle zonden van de wereld. En dan nog wat syfilis. Hij vond dat PrEP gevaarlijk gedrag promootte.

“Barebacking hoeft helemaal niet zo onveilig te zijn als zovelen beweren.”

Neen, barebacking is niet verwerpelijk. Het is leuk, spannend, zalig. En het hoeft helemaal niet zo onveilig te zijn als zovelen beweren. Eerst en vooral is het condoom ook niet zaligmakend, en bovendien is niet elk seksueel contact er eentje om bang voor te zijn. Laat je regelmatig testen, weet wat je doet en laat.

Ik wil vooral de hysterie wat temperen over het condoom en de gevolgen van barebacking. Weetje: PrEP correct nemen maar geen condoom gebruiken beschermt statistisch beter dan enkel een condoom gebruiken. Zeggen dat je àltijd een condoom moét gebruiken – als je dat niet doet dan, ben je dus een slecht mens – is het zonlicht ontkennen. Soms gebeurt het gewoon dat je geen condoom gebruikt, en da’s heel menselijk. Wist je dat mensen met hiv die goed hun medicatie nemen het virus nooit kunnen doorgeven, dus ook wanneer ze zonder condoom vrijen?

De wetenschap staat erg ver, en het is jammer dat de geesten niet mee evolueren. Betekent dat dan dat het condoom geen nut heeft? Neen. Condooms beschermen zeer goed tegen andere soa’s. Maar we moeten realistisch zijn. Tijd voor een seksuele realpolitik.

Die gebrekkige seksuele geletterdheid is bij homo’s wellicht gegroeid uit een drang naar conformisme: doe maar gewoon ‘gewoon’ is ons namelijk ook niet vreemd. Ze is wellicht ook aangewakkerd door een seksuele voorlichting op school die enkel spreekt over voortplanting en ziektes. Bovendien wordt ze versterkt door een haast legendarische schrik om vereenzelvigd te worden met te ‘oversekste’ clichés die de ronde doen over homomannen.

“Het is niet omdat je je niet kan vinden in het seksuele plezier van een ander, dat je het daarom per se moet afwijzen. ”

Het is niet omdat je je niet kan vinden in het seksuele plezier van een ander, dat je het daarom per se moet afwijzen. Het is niet omdat je jezelf niet lekker voelt bij casual sex, dat een ander daarvoor moet lijden. En het is niet omdat jezelf niet geïnformeerd bent over wat veilig vrijen is en wat niet, dat je daarom een ander moet veroordelen.

Blijven we volharden in de seksuele dubbelmoraal, – heer op straat, hoer in bed – dan dreigen we iets moois te verliezen. Seks is ons kleine verzet. En dat mag je gerust letterlijk nemen. Het betekent natuurlijk niet dat elke keer je neukt, je doelbewust de maatschappij verandert. Maar het betekent wel dat je geniet van iets wat zogezegd nog steeds niet hoort.

Wat er vandaag gebeurt, van slut shaming tot zweren bij het zaligmakend condoom, heeft gevolgen. Omdat wij, homo’s dan, door sociale druk en ingebakken vooroordelen, onze seksualiteit te gemakkelijk wegsteken en verstoppen. Door het ene seksbeluste cliché paniekerig af te wijzen, verval je heel snel in het andere uiterste. En daardoor weten we niet goed hoe we erover moeten praten. We weten niet welke risico’s we precies lopen, waar we heen moeten met vragen en bij wie we terecht kunnen als we ervaringen willen delen.

Jongens, wees trots op je seksualiteit. Geniet ervan.

Schrijf je reactie

2 reacties
  • Beertjes says:

    Hallo ik ben op zoek naar vaste sexmaatje ook voor vaker ik ben een hoertje +32492527218 sms-bericht of whatsapp

  • Bernard Daelemans says:

    Wat een verfrissende kijk, zeg! Goed dat iemand dit eens klaar en duidelijk zegt.

    Ik erger me trouwens ook aan al die ‘geslaagde’ deftige homo’s die zich menen te moeten distantiëren van de meer ‘extravagante’ deelnemers aan de Gay Pride die zogenaamd de ‘acceptatie’ door de heteronormale goegemeenschap in de weg staan.

    Maar wij zijn nu eenmaal geen hetero’s en hoeven dus niet aan hun ‘normen’ te beantwoorden. Er zijn trouwens vast ook heel wat hetero’s die die normen beklemmend vinden.

Tim Devriese (30!) is journalist bij onder andere BRUZZ, De Morgen Magazine en De Standaard Weekblad. Als schrijver heeft hij een grote slagzin: time to put the sex back into homosexual. Tijd om homoseks bespreekbaar en zichtbaar te maken en uit het verdomhoekje te halen. Geboren West-Vlaming, gekozen Brusselaar.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen