Samenwerking

Emilie kookt alles op – Dag 1

Quinoasalade met pompoen, bloemkool en zalm & zelfgemaakte granola

Emilie kookt alles op – Dag 1

Het is de eerste dag van Emilie’s zero waste uitdaging. Ze kan dus nog kiezen uit alle ingrediënten. Vandaag maakt ze een quinoaslaatje met geroosterde pompoen, bloemkool en veldsla en een supersnelle granola in de pan. I.s.m. Bio-Planet

Ik begin de week goed met een knapperige, warme salade: quinoa met geroosterde pompoen, puree van bloemkool, veldsla, een stukje gebakken zalm en een frisse yoghurtdressing. Al aan het kwijlen? Ik alvast wel.

Quinoa is vooral bekend als gezond en glutenvrij pseudograan ter vervanging van rijst of pasta, maar er zijn nog veel andere mogelijkheden. Als je te veel quinoa gekookt hebt, kan je het overschot gebruiken om zoete of hartige koekjes te maken (of verwerken in een soep of stoofpotje, maar laat ons eerlijk zijn: elk excuus is goed om koekjes te maken). Quinoa blijft goed afgesloten nog een vijftal dagen goed – tegen dan heb je misschien nog wel eens zin in een schep bij je salade?

Grote groenten – zoals bloemkool en pompoen – snij je best doormidden, zodat je de helft kan bewaren in de koelkast voor later. Ik heb de bloemkool in dit geval eerst gestoomd en dan gepureerd om een andere structuur aan de salade toe te voegen, maar je kan ‘m ook samen met de pompoen roosteren in een ovenschotel.

De pitten van een pompoen gooien we vaak weg, maar als je ze even afspoelt en 20 minuten kookt, kan je ze gewoon zelf roosteren. Een heerlijke, crunchy toevoeging aan je gerechten én een aankoop uitgespaard. Win-win! Leg de pitten op een bakplaat in de oven gedurende 25 tot 30 minuten op 180 graden met wat olijfolie en kruiden of bak ze in de pan tot ze popcorngewijs gaan knetteren. Geroosterde pompoenpitten zijn ook lekker op zich, als aperitiefsnackje, of in een noten- en zadenmengeling.

“Als je een grote bussel kruiden hebt gekocht die dreigt slecht te worden, kan je er een kruidenolie van maken”

Dan wat de afwerking betreft: prei is een lekker en iets zachter alternatief voor wie niet houdt van rauwe ui. Snij fijne ringetjes van de steel om als afwerking over je bord te strooien. Het donkergroene stuk van de prei bewaar ik om later in de week bouillon van te trekken. Van verse kruiden zoals koriander, basilicum of peterselie gebruik je vaak maar enkele takjes per gerecht. Je kan de rest het langst bewaren door ze in een vochtige theedoek te wikkelen en in de groenteschuif van de koelkast te bewaren. Als je een grote bussel hebt gekocht die toch dreigt slecht te worden, kan je er een kruidenolie van maken: hak de kruiden fijn en dompel ze onder in olijfolie (bewaren kan perfect in een gerecycleerde glazen pot).

Van de yoghurtdressing maak ik altijd meteen een grote hoeveelheid, omdat die lekker is bij heel wat gerechten. Afgedekt in de koelkast blijft deze nog makkelijk vijf dagen goed. Je kan de basisdressing per gerecht nog opleuken met andere smaakmakers zoals fijngehakte verse kruiden, mosterd, geraspte mierikswortel of gember, honing … Het principe van de dressing is simpel: een zoute en romige basis, aangescherpt met zuur of pikant en een toets zoet om uit te balanceren. Daar kan je dus naar believen zelf mee experimenteren!

Ingrediënten voor de quinoasalade:

  • quinoa
  • ½ pompoen (geroosterd)
  • ½ bloemkool (gepureerd)
  • verse zalmfilet (licht gebakken)
  • prei (heel fijn gesneden)
  • veldsla
  • pompoenpitjes
  • verse kruiden

Ingrediënten voor de dressing:

  • Griekse yoghurt (of plattekaas)
  • een teentje look (geperst)
  • ½ citroen
  • een scheut olijfolie
  • fijngehakte verse kruiden (dille, koriander of peterselie)
  • zout en peper

Zelfgemaakte granola

Gedaan met voorverpakte granola vol suiker en overbodige e-nummers; voortaan maak je jouw ontbijt gewoon zelf in de oven of de pan. Havermout is de basis, maar je kan naar smaak allerlei noten en pitten (bijvoorbeeld die van de pompoen) of (gepofte) quinoa toevoegen. Gedroogde vruchten en zaden zoals hennep of chia voeg je helemaal op het einde toe.

Met een natuurlijke zoetmaker zoals honing, ahorn- of agavesiroop breng je de ingrediënten op smaak en klaar is kees. Afkruiden doe ik zelf het liefst met kardemom, kaneel en een stevige snuf zout. Je kan veel in één keer maken en de rest bewaren in een luchtdichte (weck)pot om de granola knapperig te houden. Of je kan het droge mengsel bewaren en telkens een verse portie bakken in de pan als je ‘m liever kraakvers en warm eet.

TIP: als je aan zoet een snuifje zout toevoegt, komen de smaken nog beter uit! Wel voorzichtig doseren, want je wilt ’s ochtends geen zoute granola over je appel strooien.

Ingrediënten voor de granola:
  • gepofte quinoa
  • havermout
  • zaden
  • geroosterde pompoenpitten
  • notenmengeling
  • gedroogde vruchten (pas op het einde toevoegen)
  • geraspte kokos (pas op het einde toevoegen)
  • ahornsiroop
  • kaneel
  • kardemom
  • zout

Volg deze week de zero waste challenge van Emilie op onze facebookpagina en www.charliemag.be. Op www.bio-planet.be vind je nog meer recepten.

De hele reeks Emilie kookt alles op vind je hier!
Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met Bio-Planet.
Video’s door Poolhert Productions

Schrijf je reactie

Emilie Plouvier wordt gedreven door een haast aandoenlijke liefde voor en zoektocht naar: harmonie. Haar verschillende pogingen om die te vinden vertalen zich in haar teksten, muziek en documentaires, en zelfs tot in haar keuken, waar ze gepassioneerd goochelt met smaken, geuren en kleuren. Omdat ze geen enkel zintuig ooit zou kunnen discrimineren. Kijk mee in haar pan op www.atelierplouvier.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen