Kleffe kledingcodes? Weg ermee!

Het is de warmste periode van het jaar, we zweten ons allemaal een ei uit en huffen en puffen ons door de zomermaanden. Bij die hitte horen opeens ook allerlei kledingissues. Wees gerust, hier volgt geen zeshondervijfendertigste opiniestuk over de boerkini. Er is al te veel inkt gevloeid in verhouding tot het effectieve aantal boerkini’s dat er gedragen wordt.

Maar wanneer we ons lichter gaan kleden, meer huid tonen en elk op onze manier met de hitte proberen dealen, valt het eens zo hard op hoeveel verschillende kledingregels er zijn voor mannen en vrouwen. Dingen die heel erg vanzelfsprekend lijken, maar wanneer je erover nadenkt eigenlijk nergens op slaan.

“In de meeste gevallen is de logica achter wat mannen en vrouwen al dan niet mogen dragen ver zoek.”

Mannen- en vrouwenkledij is de laatste decennia steeds meer op elkaar gaan lijken. Vrouwen dragen boyfriend jeans en sneakers. Mannen hebben de skinny jeans omarmd (face it, da’s eigenlijk gewoon een legging in een stoere stof) en worden al eens gespot met een mannendecolleté of een male bun. Hema lanceerde in een tijdje terug nog het idee om hun kinderkleding niet meer in jongens en meisjes onder te verdelen, maar zonder labels te verkopen. En inderdaad, waarom zou je de dingen zo onnodig opsplitsen? Laat iedereen toch dragen wat ie wil.

Zo zou het moeten zijn. Maar in werkelijkheid worden mannen en vrouwen verondersteld om specifieke kledingstukken wel of niet te dragen. En ik heb het hier niet over een hoofddoek of een keppeltje, maar over kledingstukken zonder religieuze betekenis. Soms zijn die kledingvoorschriften gebaseerd op onze lichaamsbouw (zoals een beha bijvoorbeeld), maar in de meeste gevallen is de logica achter wat mannen en vrouwen al dan niet mogen dragen ver zoek.

Ik begin bij de bovenstukjes.

Vrouwen moeten dan wel het juk dragen van seksuele intimidatie,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen