“Zonder mijn dochter was ik er niet meer geweest”

Pieter en Dimitri zijn de vaders achter de website Vaderklap. Ze willen een inkijk geven in hoe het is om vader te zijn en er zo zelf ook beter in worden. Ze nodigen zes bekende vaders uit om rond het kampvuur te praten over vader zijn. Wat is vaderschap voor theatermaker Chokri Ben Chikha?

Chokri Ben Chikha is acteur, regisseur, theatermaker, en vader van een dochter van twintig en een zoon van negen. Hij vertelt over wat het betekent om een goede vader te zijn, over stereotypen en hoe zijn kinderen hem de zin van het leven deden inzien.

Toen Chokri 28 jaar was, kwam zijn dochter ter wereld. “Dat was niet gepland, maar ik was wel heel blij dat ze er was.” Hij spendeert minder tijd met allebei zijn kinderen dan hun moeders, maar hij probeert er wel voor te zorgen dat die tijd kwalitatief is: “Ik speel dan met hen, en zorg dat we op die momenten intens met elkaar omgaan. Het is wel moeilijk, want in welke mate ben je dan een goede vader? Ik ben nu 48 jaar, en ik vraag mij dat wel af.”

Maar wat is een goede vader volgens hem dan precies? “Ik denk dat het belangrijk is dat je je kind zo kritisch mogelijk opvoedt, maar tegelijkertijd met een positieve ingesteldheid. Ik denk dat je ze hoop moet geven, zeker in deze warrige tijden, maar er ook voor moet zorgen dat ze niet op een oppervlakkige manier door het leven gaan. Dat ze af en toe wel eens mogen kijken naar F.C. De Kampioenen (lacht), maar dat dat niet hun enige bron is van informatie.”

“Een kampgenoot van mijn zoon zei dat hij op Abdeslam leek; de associatie met terrorisme werd meteen gemaakt.”

Chokri vindt het belangrijk dat zijn kinderen begrijpen hoe de stereotypen waar ze mee geconfronteerd worden in elkaar zitten. “Toen mijn zoon een kleuter was en hij op kamp ging, was hij de enige in de groep die bruin was. Een van zijn kampgenoten zei hem toen dat hij op Abdeslam leek; de associatie met terrorisme werd meteen gemaakt.” Met zijn vrouw overlegt hij vaak over hoe ze hem met zulke opmerkingen kunnen leren omgaan. “Ik probeer hem te leren dat op een humoristische manier te doen, en niet meteen in de aanval te gaan.” Toch maken zijn vrouw en hij zich zorgen over zulke stereotypen: “Hij heeft een Arabische naam, en hoe je het ook draait of keert, als je een vreemde naam hebt en een migratieachtergrond, krijg je gewoon minder kansen.”

In zijn twee kinderen vond Chokri de zin van het leven. “Ik ben een zeer optimistisch iemand. Ik lach graag, maar ik heb ook een zwaardere kant. Ik kan heel ongelukkig zijn over heel veel onrechtvaardigheden. Als je dan in zo’n heftige emotionele toestand zit, heb je geen zin meer om verder te doen, maar als je kinderen hebt, moet je daar echt wel voor gaan. Moest mijn dochter er niet geweest zijn, dan was ik er niet meer. Daar ben ik van overtuigd.”

Het liefst zou hij door zijn kinderen herinnerd worden als een vader die geprobeerd heeft: “Een vader vol contradicties, die voor zijn idealen ging. Die geprobeerd heeft om deze klotewereld toch een beetje beter te maken, en daardoor zijn gezin niet te hard verwaarloosd heeft.” En dat wil hij ook aan zijn kinderen meegeven: “Het maakt niet uit wat je doet, maar doe het wel goed. Of probeer dat toch.”

Bekijk hier alle Vadervuur interviews
Vaderklap is een initiatief van twee vaders in hart en nieren. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. www.vaderklap.be

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen