“Mijn kinderen keken eens huilend naar De Kampioenen. Ze snapten niet dat ik een rol speel”

Pieter en Dimitri zijn de vaders achter de website Vaderklap. Ze willen een inkijk geven in hoe het is om vader te zijn en er zo zelf ook beter in worden. Ze nodigen zes bekende vaders uit om rond het kampvuur te praten over vader zijn. Wat is vaderschap voor acteur Herman Verbruggen?

Herman Verbruggen ken je als Markske van De Kampioenen. Voor zijn twee dochters is hij gewoon ‘papa’. Verbruggen werd vader op 42-jarige leeftijd. Een goede zaak, vindt hij. “Tussen mijn 20ste en mijn 35ste was ik toch vooral met mezelf bezig, toen had ik het volgens mij niet beter gedaan.”

Zijn eerste jaren als vader herinnert hij zich nog goed. “Een kind maakt je intens gelukkig. Maar maak er niet meer van dan het is”, drukt hij nieuwe vaders op het hart, “want de eerste twee jaar met een kind is een soort investering. Eigenlijk moet je dan gewoon zorgen dat dat kind niet doodgaat. Je steekt er veel tijd en energie in, maar je krijgt er niks van terug.”

Nu zijn dochters dertien en elf zijn, werpt die investering vruchten af. “Een jaar geleden gingen we met ons vieren op restaurant, mijn vrouw, mijn twee dochters en ik, en toen voelde ik dat mijn kinderen op een leeftijd waren waarop we echt samen konden babbelen en daar ook van genieten.  Ik vind dat een toffe club, en dat maakt me gelukkig.”

“Als je in de keuken staat en ze vragen of ze kunnen helpen, dat vind ik leuker dan een spelletje spelen.”

Vanaf het moment dat hij kinderen kreeg, was voor hem de vraag ‘wat is de zin van het leven?’ meteen beantwoord. “Dan stel je die vraag eigenlijk niet meer. Dat vind ik echt fantastisch. De grote vragen die opgelost worden, dat is toch geluk?” Waar hij écht blij van wordt, is wanneer zijn kinderen hem helpen in het huishouden: “Dat vind ik geweldig. Als je in de keuken staat en ze vragen of ze kunnen helpen, dat vind ik leuker dan een spelletje spelen.”

Nu begrijpen zijn dochters natuurlijk dat zijn rol als Markske maar een rol is, maar toen ze klein waren, hadden ze dat nog niet helemaal door: “Ik herinner mij dat ze ooit huilend voor de tv zaten te kijken naar een aflevering waarin een wedstrijd moddervoetbal gespeeld werd. Ik was natuurlijk weer helemaal de pineut, in de modder en met mijn brilleke af. Dat vonden ze heel erg.”

Herman wil voor zijn dochters vooral een begeleider zijn in deze wereld. “Als je ergens gaat wandelen waar je het nog niet kent, en iemand anders kent de buurt, dan is dat aangenaam dat die persoon kan zeggen: pas op, hier ligt een tegel los. Als je in het leven stapt, denk ik dat het ook aangenaam is om iemand te hebben die je daarin kan begeleiden.” Wat zou hij zijn kinderen het liefst willen meegeven? “Als ik nu binnen een uur zou doodgaan, dan zou ik zeggen: mannen, er is nog spaghettisaus in de diepvries. En dan ook nog: we hebben een goede tijd gehad samen, en doe verder zoals je bezig bent. En probeer elke dag gelukkig te zijn. Zoiets.”

Bekijk hier alle Vadervuur interviews
Vaderklap is een initiatief van twee vaders in hart en nieren. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. www.vaderklap.be

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen