Mannen & hun heldinnen

Julian May maakte van Anton een schrijver

Van een meisje dat tussen reuzenkonijnen leefde tot de eerste vrouwelijke computerprogrammeur. Elke week vraagt Charlie aan een andere man: wie is jouw vrouwelijke rolmodel?
antonAnton Voloshin, 32, schrijver.

Wie is jouw vrouwelijke rolmodel?
“Julian May, een Amerikaanse sciencefiction- en fantasy-schrijfster, geboren in 1931.”

Wat maakt haar zo speciaal?
“Hoewel sciencefiction nog steeds een mannendomein is, heeft May deze wereld toegankelijker gemaakt voor vrouwen. Ze was één van de eerste vrouwen die sciencefiction publiceerde in gezaghebbende magazines. Bovendien was ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de World Science Fiction Convention in 1952.”

“Ze gaf vrouwen ook een gezicht in het fantasygenre: ze was co-auteur van een reeks die bijna enkel vrouwelijke hoofdpersonages had. Zelfs in de jaren ’90 baarde dat nog opzien. Deze kranige grand dame bleef trouwens schrijven tot 2006.”

Hoe kwam je op het spoor van deze heldin?
“Mijn doopmeter en haar man hadden een uitgebreide boekenkast waar ik als jonge tiener in mocht snuisteren. Op goed geluk begon ik in haar roman Interventie omdat de mooie uitgave met gouden letters me zo aansprak. Ik was onmiddellijk verkocht. In de jaren ’90 ging ik elke week koortsachtig op zoek in de lokale bibliotheek om te zien of haar nieuwe boek er al was.”

May speelde zeker een rol in mijn beslissing om van m’n hoofdpersonages zelf geen stereotypen of machohelden te maken.

Hoe heeft zij jou geïnspireerd?
“Julian May was een van de voornaamste inspiratiebronnen om zelf te schrijven. Haar ideeën over psychologie en evolutie vind ik boeiend. Haar sympathie ligt vaak bij outsiders: Quebecqois, Schotten, weeskinderen, indianen en buitenaardsen (door haar op een mooie manier ‘exoten’ genoemd). May speelde zeker een rol in mijn beslissing om van m’n hoofdpersonages zelf geen stereotypen of machohelden te maken. Grappig genoeg wist ik jarenlang niet eens dat Julian May een vrouw was, en dat veranderde mijn idee over de archetypische sciencefictionschrijver als man.”

Wat moet iedereen absoluut over haar weten?
“May breekt vaak een lans voor geweldloos verzet, en toont in haar literatuur meer dan de meeste sciencefictionschrijvers hoe ‘slechteriken’ niet boosaardig geboren worden. Ze worden slechte mensen door verwaarlozing, misbruik… In haar werk vind je een genuanceerde cast aan personages met complexe relaties. Seksuele taboes worden op een nuchtere manier onder de loep genomen. Het was dankzij May dat ik voor het eerst ook getroffen werd door hoe traumatiserend een verkrachting van een man door een vrouw zou kunnen zijn.”

Lees de hele reek Mannen & hun Heldinnen hier.

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen