Wat doe je met je leven van 5 tot 9?

Ga eens op micro-avontuur!

Avontuur wordt vaak gezien als iets groots, ver weg, duur en uitzonderlijk. Soms denken we dat het alleen is weggelegd voor getrainde avonturiers en atleten. Terwijl we allemaal wel een beetje avontuur in ons leven kunnen gebruiken. Avonturier Alastair Humphreys bedacht daarom het micro-avontuur: kleine uitstappen vlak bij huis, die weinig kosten en toch de essentie van ‘het avontuur’ behouden.
Alastair Humpreys is een klassieke avonturier. Hij fietste in vier jaar de wereld rond en vertrok daarna op de ene expeditie naar de andere. Hij trok door de woestijn, over ijsvlaktes en bezocht tientallen landen.

Humphreys kreeg vaak jaloerse reacties van mensen als ze over zijn reizen hoorden; dat ze het ook zo graag zouden doen. En dan volgde er steevast een “maar…”. Humphreys genoot enorm van het gevoel dat hij kreeg van zijn avonturen en vond het jammer dat hij dat gevoel niet met meer mensen kon delen. Gebrek aan tijd en geld bleken de voornaamste drempels en dus ging hij op zoek naar een manier om avonturen toegankelijker te maken. Zo kwam hij op het micro-avontuur: avonturen voor iedereen. Dat idee leverde hem – al zijn eerdere grote avonturen ten spijt – in 2012 de titel van National Geographic’s ‘Avonturier van het Jaar’ op.

Humphreys boodschap is dat je tijdens een gewone werkweek ook bijzondere ervaringen kan beleven, die de wekelijkse routine doorbreken. Zie het micro-avontuur als een ‘refresh button’ voor het dagelijkse leven.

Hij omschrijft het zelf als een goedkope uitstap in je buurt, die wel nog steeds de essentie van het avontuur behoudt. Het is leuk, opwindend en doet je even onstnappen aan het gewone. Onmisbare elementen voor een goed micro-avontuur zijn dat je jezelf uitdaagt – hoe je dat best kan doen is heel persoonlijk en verschilt dus voor iedereen – dat je een nieuwe plek ontdekt en dat je naar buiten gaat. Het hele punt van het micro-avontuur is natuurlijk ook dat er geen strikte regels zijn, anders zou het geen avontuur meer zijn. Doe dus vooral waar je zelf zin in hebt.

Maar wanneer ga ik dat dan doen, vraag je je misschien af. “Wat doe je met je leven van vijf tot negen?” Dat is de tegenvraag die Humphreys je ongetwijfeld zou stellen. “Laten we op die 16 uur na de werkdag focussen.” Uiteraard worden die zestien uur ook gevuld met pendelen, eten en slapen, maar zelfs daar kun je een klein micro-avontuur van maken. Zolang je het zo doet dat je je dagelijkse routine doorbreekt. En als je na je werk toch liever in de zetel kruipt of te vermoeid bent, kan je hopelijk in het weekend het avontuur aangaan. Bedenk ook dit: juist als je het te druk hebt, te moe bent, te blut of niet avontuurlijk, gaat het microavontuur misschien nog het meest deugd doen.

En wat is een beter moment dan deze zomer om op micro-avontuur te gaan? Hier alvast wat inspiratie voor kleine avonturen:

 • Zoek de dichtstbijzijnde zwemvijver in je buurt op en ga er na je werk/school naartoe en neem een duik in de natuur.
 • Blijf genieten van je avond tot het donker wordt, neem je zaklamp en ga op nachtelijke wandeltocht.
 • In België is wildkamperen verboden, maar je kan wel paalkamperen. Ga naar bivakzone.be en zoek de dichtstbijzijnde plek op waar je je tent mag opslaan en vertrek.
 • Ga iets eten met je vrienden na het werk – maar in plaats van op restaurant te gaan, neem je allemaal eten mee voor een picknick, zoek een groene plek in de buurt, spreid dat laken uit en geniet.
 • Zoek op Google de dichtstbijzijnde groene zone op en wandel daar naartoe om van de zonsondergang te genieten.
 • Is het goed weer? Hang de hangmat op in de tuin en slaap buiten onder de sterrenhemel.
 • In plaats van te koken in de keuken, maak een kampvuur in de tuin (mag op 100m van de gevel, of gebruik anders een vuurkorf) en kook daarop het avondeten.
 • Beklim een van de hoogste punten van België. In Vlaanderen is dat de Kemmelberg of de Hotondberg. In Wallonië ligt het hoogste punt nabij Luik, Signal de Botrange.
 • Sta vroeger op en ga naar een bos in je buurt, neem je kampeerstoof mee en maak en eet je ontbijt daar.
 • Bouw een kamp of fort met heel het gezin in de tuin. Ga afgevallen takken verzamelen in het bos, gebruik houten paletten, maar bouw echt iets moois met zijn allen.
 • Huur een kayak en vaar een rivier af – in je eigen stad, een stad in de buurt, een onbekende stad of welke Belgische rivier dan ook, zolang je er kan kayakken.
 • Sleur een matras op het terras of het balkon en breng de nacht buiten door.
 • Bewandel een blotevoetenpad. Er zijn er negen in Vlaanderen.
 • Ga eens geocachen – iedereen met een smartphone kan het!
 • Doe een leuke hike in het weekend. De mooiste wandeling van Vlaanderen is 8,5km en heet ‘Langs de Bronnen van de voerstreek’. Of steek de taalgrens over en ga wandelen in de Waalse Ardennen.

Neem na je werk een andere fietsroute naar huis, kook iets nieuws of plan een tweedaagse trektocht in de Ardennen – maak het zo klein of groot als jij wil. Ons Belgenlandje is heel klein, maar heb jij alles al gezien? Alles mag, denk gewoon buiten jouw dagdagelijkse routine en geniet. Want daar gaat het micro-avontuur eigenlijk om: alles uit het leven halen. En daarvoor hoef je niet per se naar de andere kant van de wereld te reizen of de Mount Everest beklimmen.

Foto’s: Istock
1 reactie
 • Lieve says:

  Geweldig wat deze jonge vrouw realiseerde. Goed en duidelijk geschreven artikel. Je blijft geboeid lezen!

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen