Interview

Relax Mama!

Elsbeth Teeling gaat voor relax moederschap

Relax Mama!

Elsbeth Teeling heeft het talent om moeders op de rand van een zenuwinzinking te troosten en moed in te spreken. Ze is schrijfster van de boeken Relax Mama en Love Mama en oprichtster van de Club van Relaxte Moeders.

Nu zijn mijn kinderen hun apenjaren al wat ontgroeid maar er was een periode dat ik dacht dat het nooit meer goed zou komen met mij. Doodmoe – nee, geradbraakt is een beter woord – sleepte ik me van gebroken nacht naar gebroken nacht. Overmand door onzekerheid dacht ik dat ik de enige was die zo ploeterde met het kersverse moederschap. Dat ik de enige fuck-up was die haar kinderen niet in slaap kreeg, haar huis niet opgeruimd en haar verstand niet op een rijtje. Tot ik de Club van Relaxte Moeders ontdekte. Een club van (ondertussen) 62.000 gelijkgestemde moeders met als motto: “Die andere moeders doen ook maar hun stinkende best.”

Sinsdien voel ik me getroost door de eerlijke en herkenbare posts die Elsbeth met haar club deelt. Plaatjes met leuzes als ‘There comes a moment in the day, when the answer to every question is wine.’ of ‘Mothers are all slightly insane.’ maken de donkerste momenten een pak lichter. Een reden voor een interview met deze relaxte moeder!

Club3

Hoe kwam je bij het idee van de Club van Relaxte Moeders?

“Ik was vroeger schrijftrainer en kennismanager bij een groot accountantskantoor maar eigenlijk was ik altijd al aan het bloggen en schrijven, o.a. over het moederschap. Op de dag dat ik besliste om te stoppen met mijn job, belde de uitgever om samen een boek te maken over moeder zijn, maar dan op een relaxte manier.

Relax Mama kwam in april 2012 uit en we wilden dit ondersteunen op Facebook met de Club van Relaxte Moeders. Het was eerst opgezet om promotie te voeren voor het boek, maar al snel werd het meer een soort persoonlijk dagboekje. Nu zijn we 2014 en hebben we 62.000 volgers. Wat ik post ligt heel dicht bij mij en ik denk dat dat het succes is. Behalve de reclame voor mijn boekjes zit er niks commercieels achter. Het is altijd oprecht en eerlijk, een uit de hand gelopen hobby.”

Waarom wilde je per se dat boek schrijven?

“Mijn dochter Keet is geboren in 2004. Toen zij twee was, zat ik in een enorme dip. Ik was mezelf totaal vergeten. Ik weet dus wat het is om een totaal niet relaxte moeder te zijn. We zijn nu 10 jaar verder en het gaat een pak beter. Toen ik Relax Mama schreef, was mijn zoontje Teun net geboren. Ik zat helemaal terug in die babyfase maar ik kon er wel met een frissere blik naar kijken en met meer humor.”

Na mijn eerste kind was ik mezelf totaal uit het oog verloren.

Je tweede keer moeder worden was dus veel gemakkelijker?

“Ja toch wel, ik was ouder, rustiger en wijzer. De eerste keer was ik mezelf totaal uit het oog verloren. Ik heb toen een wake-up call gekregen van mijn lichaam. Ik had zoveel stress en ben daar hulp voor gaan zoeken. Mijn lichaam heeft me wakker geschud en laten inzien waar ik de mist was ingegaan. De tweede keer wist ik dus goed op welke valkuilen ik moest letten en ging het een stuk relaxter, alhoewel ik soms nog steeds in mijn eigen valkuilen trap.”

Club1

Waarom denk je dat moeder worden zo zwaar is voor sommigen onder ons? Onze ouders en grootouders hadden het vast een stuk moeilijker, met meer kinderen en minder luxe.

“Er zijn best veel oma’s die mijn site volgen en van hen hoor ik toch ook vaak: ‘Was er maar zo’n club toen ik kleine kinderen had!’ Ik denk dat wij gewoon eerlijker zijn daarover. Ik denk niet dat wij het per definitie moeilijker hebben, ik denk dat het altijd wel heavy is geweest.

Langs de andere kant denk ik wel dat moeders nu veel meer willen. Leuk werk, leuke vrienden… We hebben zo veel mogelijkheden. We stellen hoge eisen aan onszelf. We willen niks opgeven.”

Je moet vooral doen wat bij jezelf past. Je mag je hoofd niet gek laten maken.

Met de dingen die je nu weet, welk advies zou je jezelf geven als kersverse moeder?

“De eerste is een open deur: vergeet jezelf niet. Probeer goed naar jezelf te luisteren. Wat is voor jou belangrijk? In het begin ga je onder invloed van je hormonen in een verzorgende rol vallen, maar op een gegeven moment moet je dat durven loslaten. Zorg ervoor dat je niet alleen maar moeder bent.

In het begin was ik ook best defensief tegenover mensen die zeiden dat er dingen gingen veranderen. Ik wilde me niet laten kennen en hield vol dat ik nog alles kon doen wat ik daarvoor deed. Natuurlijk gaat dat niet. Het is ook oké om dat toe te geven. Neem de tijd om te wennen aan die nieuwe rol, dat gebeurt niet op een paar weken tijd.

En als laatste: als je dingen lastig vindt, kan je hierover best met je vriendinnen praten en hun advies volgen. Maar aan de andere kant moet je ook naar jezelf durven luisteren. Sommige onderwerpen liggen heel gevoelig onder moeders: je kind ’s nachts laten huilen, borstvoeding geven of niet. Jij kan je goed voelen bij dingen waar een ander zich helemaal niet in vindt. Je moet vooral doen wat bij jezelf past. Je mag je hoofd niet gek laten maken. Het is best wel moeilijk om bij jezelf te blijven. Je bent nog nooit moeder geweest. Moederschap overkomt je. En er zijn heel veel boekjes en websites vol tips en advies hoe het wel moet, maar dat betekent niet dat het allemaal bij jou past.”

Club2

Love Mama gaat meer over je relatie. Welke boeken heb je nog meer geschreven?

“Love Mama gaat inderdaad over manieren om het vlammetje brandend te houden in je relatie. Als er één, twee of nog meer kinderen aan je been hangen, is het lastig om je wellustige ik te blijven voelen. Dat zal elke moeder wel herkennen.

Op 21 september is het boekje Lieve Oppas verschenen. Omdat ik vind dat een goeie oppas voor een relaxte mama zorgt. In Nederland was er nog geen Dag van de Oppas en die hebben we samen met de uitgeverij in het leven geroepen. Op de eerste Dag van de Oppas hebben we het boekje ook gelanceerd. Je kan het kopen voor je oppas en je kind kan er samen met de oppas dingen in schrijven. Een soort vriendenboekje maar dan voor je oppas.”

Succesvol leiderschap, is dat hetzelfde bij een bedrijfsleider als bij een relaxte moeder?

Wat staat er nog op je to-do lijstje?

“Waar ik nog van droom is een boek dat de brug slaat tussen management en opvoeden. Kan je de theorieën die in het bedrijfsleven rondgaan ook toepassen op je eigen gezin? Een managementboek voor Moeders. Succesvol leiderschap, is dat hetzelfde bij een bedrijfsleider als bij een relaxte moeder? Die vraag wil ik aan een aantal managementtrainers en -goeroes voorleggen.

En heel misschien wil ik nog wel eens een jeugdboek schrijven. Ideeën genoeg dus, maar te weinig tijd om ze allemaal uit te werken.”

Club

Wat vind je het leukst aan moeder zijn en wat vind je het minst leuk?

(denkt na) “Het leukste is dat je een hele berg liefde krijgt! Dat je zo onwijs trots op hen kan zijn! Dat je uit je vel kan knappen van fierheid, zeg maar. Gewoon, dat ze zo leuk zijn (lacht). Het is echt een soort verliefdheid dat je voor hen voelt. Ik smelt gewoon als mijn zoon iets liefs zegt of me knuffelt. Moest een vriendin of collega al die vervelende dingen doen die mijn kinderen soms doen, zou ik hen gewoon aan de kant schuiven. Maar mijn kinderen kunnen alles maken, ik vergeef het hen toch.

En wat ik echt het allerlastigste vind, is het inleveren van slaap. Ik vind het moeilijk om tijd voor mezelf te vinden. In theorie weet ik het allemaal en kan ik alle moeders adviseren wat ze moeten doen. Maar om het op mezelf toe te passen, dat is iets helemaal anders.”

Meer info:
Relax Mama, Love Mama en Lieve oppas zijn verschenen bij Uitgeverij Snor.
Word ook lid van de Club van Relaxte Moeders op Facebook of volg Elsbeth via haar Blog.

Schrijf je reactie

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen