“Wij zijn niet verbaasd over de Pano reportage”

De Pano reportage op Een over de beweging Schild & Vrienden sloeg gisteren in als een bom. Doordat de redactie zes maanden lang kon infiltreren in hun geheime chatgroepen, kon heel Vlaanderen zien dat de organisatie veel extremer is dan ze zich naar de buitenwereld toonde. We zagen honderden berichten en memes met ranzig racisme, vrouwenhaat, referenties aan Hitler en zelfs oproepen om de wapens op te nemen. Onze redacteurs reageren. “Nu wordt het eindelijk duidelijk dat ik niet aan het overdrijven was.”
Hoofdredactrice Jozefien: “Ik ben niet verbaasd over wat ik heb gezien in de Pano reportage. Onze redactrices waarschuwen al tijdje voor de online radicalisatie van Vlaamse, rechtse jongemannen. Omdat ze voor vrouwenrechten opkomen of openlijk praten over racisme krijgen ze online vaak de grootste bagger over zich heen. Het zijn dezelfde soort posts als er gedeeld werd in de verborgen chatkanalen van Schild & Vrienden.”

“Het is alsof iemand achter de schermen op een fluitje blaast en zijn trollenleger op ons afstuurt.”

“Hoe vaak hebben we niet moeten horen ‘dat we overdreven’ of dat het een marginaal en verwaarloosbaar fenomeen is waar niet al te veel aandacht aan besteed moet worden? Wat de Pano reportage blootlegt, is dat het hier gaat om een goed georganiseerde organisatie die haar haataanvallen zorgvuldig orkestreert. Dat merken we zelf ook wanneer zulke haatcomments onze sociale media kanalen bereiken. Trollen komen nooit alleen, altijd in groepjes van 5, 10 of 20 personen. Het is alsof iemand achter de schermen op een fluitje blaast en zijn trollenleger op ons afstuurt.”

Uit deze extra reportage van Amra Dorjbayar op VRTNWS blijkt dat dit ook effectief zo werkt. De raids worden gecoördineerd door Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, of door andere leden. Er wordt in een geheime chatgroep een simpel bevel gegeven dat de trollen in gang moet zetten, zoals ‘ATTACK’, ‘RAID’ of ‘laat jullie gaan vrienden, troll the living shit out of ‘em’.

Enkele van de haatdragende memes die verspreid werden via de verborgen kanalen van Schild & Vrienden

“Het meest zorgwekkend vind ik dan ook hoe goed dit soort mensen georganiseerd zijn,” zegt Jozefien. “Hun strategie is een gematigde uitstraling naar buiten toe behouden, om stapje voor stapje hun extremistisch gedachtengoed te verspreiden. Hun leden zijn ook bewust geïnfiltreerd in Vlaamse organisaties om op belangrijke postjes terecht te komen.”

“Ik hoop dat mensen die racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie aanklagen nu echt serieus genomen worden.”

“Hopelijk komen er concrete maatregelen tegen Schild & Vrienden. Maar als de beweging nu effectief uit elkaar valt, betekent dat nog niet dat hun gedachtegoed ook meteen verdwenen is. Dat is volgens mij erg hardnekkig aanwezig en veel moeilijker te bestrijden. Ik hoop dat mensen die racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie aanklagen nu echt serieus genomen worden. En dat er aan de andere kant een beweging ontstaat van mensen die niet enkel dit soort ideeën openlijk veroordelen, maar er ook effectief tegen strijden. We hebben elkaar nodig om een stevig front te vormen, zodat dergelijke fascistische ideeën geen kans meer krijgen om zich in de hoofden van onze jongeren te nestelen.”

Redactrice Sara maakte enkele maanden geleden al de staat op van onze Vlaamse memecultuur. Voor haar zijn dergelijke memes al lang geen onschuldig communicatiemiddel meer, maar het perfecte medium om extreme uitspraken te doen, zonder dat die gemeend lijken. “Het is al langer duidelijk dat (extreem)rechtse jongeren in online meme-fora een vrijplaats en platform terugvinden om – vaak onder het mom van ironie en humor – haat te spuien. Zij vormen een ‘nieuw rechts’, gewapend met politiek incorrecte humor. Ik ben dus niet verbaasd over de memes en uitspraken die we gisteren gezien hebben in Pano. Wetende dat Schild & Vrienden uit een andere en openbare Facebookpagina, De Fiere Vlaamse Meme, is ontstaan, viel er bijna niets anders te verwachten.

Enkele van de haatdragende memes die verspreid werden via de verborgen kanalen van Schild & Vrienden

“Ik ben vooral blij dat iedereen die niet elke dag het internet afschuimt ze nu ook gezien heeft. Enkele maanden geleden was de algemene online consensus nog dat we Schild & Vrienden best zo veel mogelijk negeerden, want het ging toch maar over een marginale groep. Ondertussen is duidelijk dat ze toch niet zo meta-politiek zijn als ze zichzelf willen voordoen; enkele van hun leden staan op de verkiezinglijsten of zitten zelfs in de Vlaamse Jeugdraad. Dan gaat het niet meer om “onschuldige” memes posten, liken en sharen, maar om het verspreiden van hate speech.”

“Ik merk dat de Facebookpagina Make Vlaenderen Great Again, waarop soortgelijke memes gepost worden, net verwijderd is. In de plaats werd een besloten groep gemaakt, “Miemsch uyt der jaeren 1302” (402 leden), waar de verkrachtingscartoon van vorig jaar als banner gebruikt wordt. Schild & vrienden zijn dus zeker niet alleen, zij roepen gewoon het luidst.”

Seksuoloog Wim Slabbinck vindt de reportage onrustwekkend. Hij dook enkele maanden geleden in de wereld van de incels, onvrijwillige celibatairen die zich verenigen op fora op het internet. De mannen in de reportage van Pano doen hem denken aan de incels.

“Incels en de jongemannen van Schild & Vrienden gebruiken ook dezelfde termen, zoals ‘normies’, red pillers’.”

“De frustraties van de incels zijn een gevolg van de afbrokkeling van witte, mannelijke privileges. Incels voelen de grond onder hun voeten veranderen. Het Oude Rijk van witte mannen wordt verstoord door de vervrouwelijking van de werkomgeving, werkloosheid, de stagnatie van hun loon en een groeiende erkenning van de rechten van vrouwen, holebi’s, transgenders en mensen van kleur. In hun optiek glipt de wereld uit hun handen. Incels en de jongemannen van Schild & Vrienden gebruiken ook dezelfde termen, zoals ‘normies’, red pillers’ enz, termen die ook gebruikt worden op online platformen als Reddit en 4chan, waarop mannen anoniem hun frustraties ventileren en gelijkgestemden uit de hele wereld vinden.”

De visie van een van de leden van Schild & Vrienden op vrouwen.

Wim meent dus dat we de online radicalisatie van deze jongemannen wel degelijk serieus moeten nemen. “We weten allemaal hoe het met de incels is afgelopen. In april reed een van hen met een bestelwagen in op 24 voetgangers en maakte 10 dodelijke slachtoffers.”

Redactrice Dalilla is al langer het doelwit van online haatreacties. Uit het onderzoek dat Pano deed, blijkt nu ook dat zij een van de mensen was op wie de leden van Schild & Vrienden hun pijlen richtten. “Zo vond een van de leden Instagramfoto’s van een feestje bij opiniemaker en schrijfster Dalilla Hermans. Op die foto’s stonden ook bekende figuren als regisseur Bilall Fallah of CD&V-politicus Sammy Mahdi. Een lid van Schild & Vrienden reageerde daarop als volgt: “We moeten die goed opvolgen en bij elke gelegenheid trachten om hun carrière te saboteren,”” schrijft journalist Amra Dorbayar op VRTNWS.

“Pro-actieve praat nu. Kant kiezen, kleur bekennen en deze rotte appels onmíddellijk uit die mand wippen.”

Dalilla is dus ook niet verbaasd over de reportage. Ergens is ze opgelucht. “Nu wordt het eindelijk duidelijk bij mensen dat ik niet aan het overdrijven was.” Ze verwacht ook duidelijke standpunten van alle organisaties die banden hebben met de leden van Schild &Vrienden.

“Na het zien van Pano over Schild en vrienden, verwacht ik niet minder van een aantal instellingen. N-VAUniversiteit GentVlaamse Jeugdraad: ik hoop dat ik nu geen dagenlang reactief geroep zal moeten aanhoren, geen ‘wir haben es nicht gewusst’, en -vooral- geen vergoeilijkingen. Pro-actieve praat nu. Kant kiezen, kleur bekennen en deze rotte appels onmíddellijk uit die mand wippen. Anything less zal ik, en zullen heel veel mensen zien voor wat het is: collaboratie.”

Foto boven: Still uit de reportage van Pano, te bekijken via VRT.NU
Lees ook: Willen we meer of minder memes?

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou
geen Charlie!

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 8: najaar 2018, nr. 9: voorjaar 2019)
  • Charlie goodies toegang tot alle online artikels
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen