Dit kan je doen om de mensen in Syrië te helpen

De gruwelijke beelden van de oorlog in Syrië laten niemand onberoerd. Toch heerst onder veel mensen een gevoel van machteloosheid. Wat kunnen wij hier en nu doen om de mensen daar te helpen? Wij maakten een lijstje van kleine en grote dingen die wél een verschil kunnen maken.
Via nieuwssites en onze Facebook- en Twitter-feeds bereiken ons de meest schrijnende verhalen uit Aleppo: het Syrische leger onder leiding van dictator Assad heeft de stad met veel geweld, bommen en tanks heroverd op de rebellen. De naar schatting 100.000 achtergebleven burgers vrezen nog steeds voor hun leven: volgens de VN zouden op maandagavond 82 burgers, onder wie 11 vrouwen en 13 kinderen, zijn gedood door bombardementen, of op straat zijn geëxecuteerd. Naar het huidige aantal burgerslachtoffers hebben we het raden.

aleppo4

Op veel plaatsen in Syrië blijven enkel ruïnes over. Via Istock

Verschrikkelijke verhalen en beelden die ons eraan herinneren dat hoewel er hier op onze oorlogsmonumenten geschreven staat dat soort gruwel nooit meer mag gebeuren, het vandaag as we speak wél gebeurt, op nog geen 4000 km van hier. Via social media sturen vele achtergebleven Syriërs – vaders, moeders, kinderen – wanhoopsboodschappen en noodkreten de wereld in. Burgers over de hele wereld kijken verontwaardigd toe, maar velen voelen vooral machteloosheid en ontreddering.

Toch zijn er kleine dingen die wij kunnen doen vanuit onze woonkamers, in onze steden en vanachter onze laptops. Laat onze kinderen leren dat wij in 2016 onze stemmen en centen gebruikten om de wereld te veranderen, en niet dat we machteloos toekeken. We maakten een lijstje met kleine en grote(re) dingen die een verschil kunnen maken:

1. Informeer je

Het conflict in Syrië, dat ondertussen al vijf jaar aan de gang is, is enorm complex. Je informatie halen uit betrouwbare bronnen is een eerste stap om te begrijpen wat er aan de hand is, en wat je als Europese burger kan doen. Er is een groot kwaliteitsverschil tussen online nieuwsbronnen, zeker als je nieuws via Facebook binnenkomt, dus lees kritisch. Kijk verder dan de Vlaamse berichtgeving: op de websites van grote internationale kranten vind je vaak ook heldere analyses met een andere kijk.

Dit stuk geeft een helder overzicht van het conflict in Syrië en waarom de Arabische Revolutie hopeloos fout liep. Hier lees je hoe een journalist die in Aleppo woont het conflict beleeft. Op Twitter kan je accounts volgen zoals die van @AlabedBana, een zevenjarig meisje en haar moeder, @Mr_Alhamdo, een leraar en activist en journalist @Rami_Zien, die tweeten over hoe zij de oorlog ervaren. Door hun boodschappen te lezen en te verspreiden kan je de stemmen van de Syrische burgers versterken.

syrie

Syrische kinderen in een geïmproviseerde school in een vluchtelingenkamp. Via Istock

2. Blijf erom geven

Soms werkt al dat slechte nieuws bijna afstompend: het is elke dag wel iets, als individu kan ik er toch niets aan doen, dus dan weet ik het liever niet, denken we soms. Het is ontzettend moeilijk om al die verschrikkelijke verhalen ter harte te blijven nemen, maar zonder onze verontwaardiging en protest komt er ook geen verandering. Onthoud: als wij er niet meer om geven, dan zijn de Syriërs echt verloren.

3. Pas je stemgedrag aan

De opmars van rechts in de VS en Europa vertegenwoordigt voor veel mensen een ontgoocheling in de medemens en een eng vooruitzicht, maar laat het ook een teken zijn dat ons stemgedrag belangrijker is dan ooit. Wij hebben nog steeds de macht en het recht om te bepalen wie onze wereld bestuurt en welke koers we als samenleving uit varen. Informeer je bij de volgende verkiezingen dus extra goed over de standpunten van de verschillende partijen, en de gevolgen die ze kunnen hebben op thema’s als migratie, internationale betrekkingen, en vluchtelingenopvang.

4. Doneer

Soms is het ook een kwestie van putting your money where your mouth is. Er zijn heel bekwame en bijzonder moedige hulporganisaties actief op het terrein, maar om goed te kunnen blijven werken hebben ze middelen nodig. Nu de gevechten in Aleppo stilaan lijken afgelopen te zijn en de evacuatie kan beginnen, is het nodig om de humanitaire hulp op gang te brengen.

Aan deze organisaties die ter plaatse helpen kan je geld doneren, zelfs een klein bedrag maakt verschil:

– Schenk aan de Withelmen, de Syrische vrijwilligers-ngo die zorgt voor civiele bescherming, die in Aleppo mensen van onder het puin halen op gevaar van eigen leven.

– Steun het Rode Kruis, dat ter plaatse medische noodhulp biedt en de evacuatie naar het platteland coördineert.

– Doe een gift aan Artsen Zonder Grenzen, die ondanks de enorm moeilijke omstandigheden proberen de lokale ziekenhuizen te ondersteunen met medische noodhulp.

syrie3

Voedselpakket in een vluchtelingenkamp in Syrië. via Istock

5. Protesteer

Kom op straat om je verontwaardiging te uiten: ga naar een protestactie of organiseer er zelf een. De hashtag #StandWithAleppo wordt gebruikt om nieuws rond protestacties te verspreiden. Vandaag worden er bij onze noorderburen al samenkomsten georganiseerd in Amsterdam en Maastricht. In Antwerpen komen mensen dit weekend samen.

6. Help vluchtelingen

Wat kan je doen voor vluchtelingen die wel in België geraakt zijn? Op de website van Vluchtelingenwerk Vlaanderen of via de Vluchtelingen Infolijn (02/225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be) kan je terecht met al je vragen over hulp aanbieden. Je kan een gift doen, maar je ook opgeven als vrijwilliger: op dit moment is Vluchtelingenwerk bijvoorbeeld specifiek op zoek naar mensen die Arabisch spreken. Je kan ook spullen doneren, je vrije ruimte verhuren of een niet-begeleide minderjarige een warme thuis bieden.

Misschien kunnen we de mannen, vrouwen en kinderen die vandaag in Aleppo zijn niet allemaal redden, maar we kunnen als burgers zeker wel een positieve impact hebben. Power to the people!

 

Lees ook: “We weten het, we zien het, maar we kunnen het niet accepteren”
Beeld boven: Via Istock
Aanvulling: Hoed je voor nepnieuws. Check altijd je bronnen voor je gelooft in conspiracy theories tegen de mainstream media. Dit artikel uit MO* Magazine geeft je bijvoorbeeld een uitgebreid overzicht van feiten en leugens in het conflict in Syrië.
15 reacties
 • Willem says:

  De White Helmets zijn, in tegenstelling tot wat je op Netflix ea ziet, ordinaire Al Qaeda terroristen,ik zou toch 2 x nadenken alvorens op te roepen om daar je geld aan te geven. Deze door het Westen (t was een Brit) gestichte organisatie beschikt over genoeg financiele steun van over gans de wereld. Het is allemaal mooi gedocumenteerd en de waarheid staat online, alleen is het makkelijker om the narrative van de mainstream media hier in te volgen, jammer. Of jullie echte journalisten onder dak hebben weet ik niet, maar je moet geen diploma journalistiek hebben om eens wat dieper te graven en wat opzoekingswerk te verrichten, toch?

 • Michael De Leener says:

  Ook SOS Kinderdorpen biedt hulp in en rond Aleppo en elders in Syrië. Bekijkt u even dit persbericht en kan u hen aan de lijst toevoegen?
  https://sos-kinderdorpen.prezly.com/is-helpen-in-aleppo-nog-mogelijk

 • Katrien Janssens says:

  Hartverwarmend en positief, dankjewel!
  Ik zou nog één tip willen toevoegen: kies een bank die niet investeert in wapens en andere dubieuze zaken.

 • Ann says:

  Ik ben het eens. Ik probeer te doen wat hierboven gezegd wordt. En toch blijft dat machteloze gevoel. .. Waarom doen de mensen met echte macht niets? Wat voor verschrikkelijke politici hebben wij toch…

 • Bert Schijvens says:

  Informeer je, en doneer vooral niet aan de withelmen.

  https://youtu.be/mXvslF0gyLo

  • Saskia says:

   Beste Bert,

   Dat de mainstream media verkeerde berichten de wereld instuurt verschiet ik niet meer van maar Eva Bartlett haar mening lijkt mij met momenten ook te eenzijdig. Het conflict is zo ingewikkeld omwille van de geschiedenis en de vele betrokken partijen dat het moeilijk wordt om aan juiste informatie te geraken vind ik. Waar haal jij de jouwe vandaan, bijvoorbeeld ivm de withelmen?

   • Bert Schijvens says:

    Je hebt ten eerste haar volledige betoog al overduidelijk niet uitgekeken, anders had je daar al wat gehoord over de withelmen. Wel lastig natuurlijk om een filmpje dat langer dan 2 minuten duurt uit te kijken. Veel makkelijker om betogen op twitter te bekijken en delen en dit heel emotioneel te delen zodat je goed overkomt ten opzichte van je peers.

    Qua eenzijdig verhaal van Eva Bartlett, zij is onafhankelijk journalist, spreekt uit eigen ervaringen. Alles wat je in de pers hier en het westen leest is niet van elk aparte bronnen, maar hun bronnen zijn allemaal gedeeld. Vergeet niet dat quasi al de nieuws/media bedrijven in het bezit zijn van een zestal megacorporations. Dus wie is dan eenzijdig? Westerse propaganda? Of iemand die op basis van echte gesprekken iets te weten komt. Kijk vooral naar minuut 14 voor dit punt, wederom bewijs dat je het zelfs niet hebt uitgekeken.

    Over de withelmen, eerst en vooral lees de reactie van willem hierboven. Voor de rest hoe leg je het uit dat de mensen op de grond nog niet van withelmen gehoord hebben “quote eva”. Maar dat in het westen iedereen ze kent? Propaganda? Het westen doet daar toch niet aan mee zeker. Vergeet de ties met US/Westen in het bevoorraden van de rebellen met wapens niet, iets dat al van voor de eerste wereldoorlog aan de hand is. CIA met Al qaida en nu IS?
    Voor concreet bewijs zou ik zeggen google even, ik ga hier geen wansmakelijke filmpjes delen van de withelmen die naast een executie staan te wachten tot ze de lijken kunnen ruimen.

    Wees toch even iets kritischer voor de eigen westerse media, en geloof niet alles wat er heel mooi uitziet.

  • Charlie says:

   Dag Bert,

   We hebben dat filmpje inderdaad al een aantal keer zien passeren. Haar verhaal lijkt ons ook een beetje eenzijdig, dat het regime van Assad niet het probleem is, maar wel ‘de terroristen’, terwijl we weten dat het conflict veel ingewikkelder is dan dat. Op basis van ons eigen kritisch opzoekingswerk schatten wij in dat aan de Withelmen doneren wel een manier is om de Syrische burgerslachtoffers te helpen. Dit artikel maakt bv. een interessante kwalitatieve en kritische analyse, rekeninghoudend met de verschillende stemmen: http://www.inquisitr.com/3799807/should-you-donate-to-syrias-white-helmets-to-help-aleppo/

   • Bert Schijvens says:

    Dag Charlie,

    Waarom wordt ik gecensureerd? Ik heb geen extreme meningen geuit, niemand uitgescholden. Enkel jullie eenzijdigheid aangekaart. Hiermee bevestigen jullie dit alleen maar.

    Voor de geintereseerden, hierbij mijn gecensureerde reactie.

   • Bert Schijvens says:

    Bert Schijvens
    Je reactie is in afwachting van moderatie.
    16.12.16 om 10:55
    Sterk staaltje kritische journalistiek Charlie, om als bron een clickbait site te gebruiken.
    Ik maan iedereen aan om even naar de frontpage te gaan van inquistr.com zeer kritische site en vooral geen clickbait artikels…
    http://www.inquisitr.com/3800525/a-tacoma-washington-man-got-rid-of-a-package-thief-in-the-most-explosive-way-possible-video/
    “BUZZWORTHY”
    Nee, echt knap charlie!
    “In the last couple weeks I’ve noticed a lot of articles from inquisitr.com getting up voted like crazy. They seem to just cut up a bunch of old articles, paste outdated information together in some sensational way, add a click bait title and boom, it gets up voted to the top of the sub. I find them sensational at best, and totally misleading at worst.
    I feel like allowing so many of these postings is reducing the quality of this sub and preventing more important posts from being seen.
    I don’t know if banning all links from inquisitr is the right way to go, but at least take a closer look to see if they’re worth being on the front page.
    Love y’all”
    Voor de rest is het triest dat op reddit/andere internet-forums beter journalistiek onderzoek wordt gepleegd dan door “nieuwswebsites”. Mooie ondertitel hebben jullie ook. FUCK FAKE, maar wel niet eens deftig onderzoek doen, en mee werken aan het echte fake nieuws.
    https://www.reddit.com/r/C_S_T/comments/51rl0s/white_helmets_only_work_in_opposition_areas/
    Toevallig dat in de netflix documenaire van the white helmets al direct uitgehaald wordt naar de Russen? Maar nee, Eva Bartlett is té eenzijdig.
    Het filmpje zien passeren en bekeken? Of ook afgezet na 2 minuten. Nogmaals, kijk minuut 14, westerse journalist weet niet meer wat zeggen en zijn vraag wordt compleet gecountered.
    Op welke manier vindt je haar onderzoek eenzijdig? Ze heeft veelvuldige plaatsen in Syrië bezocht én met de plaatselijke bevolking gepraat. Wie moet je geloven? Nieuws dat gefinancierd wordt? Of een onafhaneklijke journalist die op eigen houtje naar Syrië reist met risico voor haar eigen leven?

   • Charlie says:

    Bert, je reactie werd tijdelijk on hold gezet omdat er te veel links in stonden. Dit doet onze site automatisch om linkdumpen te vermijden. Bovendien is je toon aanvallend en denigrerend en dit strookt niet met onze richtlijnen die je vindt op onze About-pagina. We kunnen hier nog uren een welles-nietes-spelletje spelen waarbij jij je eigen bronnen inzet tegen de onze. Nog een paar dingen: wij zijn geen “nieuwssite” maar een online magazine dat inspiratie en duiding wil geven. Het filmpje van Bartlett hebben we wel volledig bekeken. We hebben bovendien de hele persconferentie bekeken, die ons niet helemaal onpartijdig leek. In de zaak van Aleppo en de Witte Helmen hebben we vooral ook naar Rudi Vranckx geluisterd, die trouwens zegt dat er in deze oorlog meer leugens dan ooit verteld werden langs beide kanten. Een onafhankelijke journalist trouwens die ook op eigen houtje naar Syrië is gereisd met risico voor eigen leven. Wij laten het graag hierbij. https://www.canvas.be/video/vranckx-op-zaterdag/2016/leven-in-aleppo

   • Bert, voor je mensen loopt te beschuldigen van lousy journalism, check misschien je eigen bronnen eerst eens:
    https://pulsemedia.org/2016/12/15/russia-today-and-the-post-truth-virus/
    Eva Bartlett, the woman in the video, writes for various conspiracy sites including SOTT.net, The Duran, MintPress and Globalresearch.ca. But more recently she has emerged as a contributor to Russia Today. And though her wordpress blog is called “In Gaza”, and though she has a past in Palestine solidarity work, unlike the people of Gaza, she is a strong supporter of Assad and she uses language to describe Assad’s opponents that is a virtual echo of the language Israeli propagandists use against Gazans.

    So a conspiracy theorist with a blog who briefly visited Syria as a guest of the regime is declaring that everything you know about Syria is wrong. That you have been misled by everyone in the “MSM” from the New York Times to Der Spiegel, from the Guardian to the Telegraph, from CNN to Channel 4, from ABC to BBC, from CBS to CBC; that human rights organisations like Physicians for Human Rights, Medicins Sans Frontiers, Amnesty International, and Human Rights Watch; that international agencies like the UN and ICRC—they are all part of a vast conspiracy to malign Bashar al Assad. And the truth is only revealed on “alternative” media like the Kremlin’s own Russia Today!

 • bart Baevegems says:

  Zijn zes miljoen vluchtelingen die zouden vreedzaam betogen aan de rand van de stad Aleppo niet overtuigender dan die paar duizenden met geweren die de stad in handen houden? Wij Europeanen met nog eens zes miljoen……of zijn we alleen groot praters als het ver genoeg van ons bed is?
  Oorlog kan gestopt worden als echte wil aanwezig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

 • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
 • Charlie goodies
 • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!