Tom Cochez gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek

Straffe mensen voor de camera: Tom Cochez van Apache

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Deze keer een portret van Tom Cochez, mede-oprichter van Apache.
In 2009 zag Apache het levenslicht als de allereerste professionele Vlaamse blog geschreven door beroepsjournalisten. Geleidelijk aan groeide de blog uit tot een volwaardige nieuwssite met een focus op onderzoeksjournalistiek. Een plek waar journalisten eerlijk en ongeremd, niet gehinderd door commerciële belangen, kunnen schrijven. “We wilden eigenlijk een platform waar we aan journalistiek konden doen op de manier waar wij van droomden”, aldus Tom Cochez.

“De bedoeling van Apache is om macht in al haar verschijningsvormen kritisch te bevragen.” Iets wat Tom onder leiding van zijn toenmalige baas bij De Morgen niet voluit kon doen. Het belemmeren van deze vrijheid en het verschil in visie, zorgden ervoor dat Tom zijn job opgaf bij De Morgen en freelance journalist werd.

“We droomden van een plek waar journalisten eerlijk en ongeremd kunnen schrijven.”

De belangrijkste vraag die Tom zich moest stellen was: “Ga ik voor waar ik echt in geloof, voor Apache, of geef ik de primeur aan Humo om toch een boterham te kunnen eten?” Want ja, ook journalisten moeten eten. Tom heeft toen resoluut voor Apache gekozen, mede dankzij zijn vrouw, die het mee mogelijk maakte dat hij minder hoefde verdienen.

De Nacht van Apache, een benefiet die werd opgezet om Apache te steunen na dagvaardingen door de ex-kabinetschef van Bart De Wever (N-VA) en door bouwpromotor Land Invest Group, bracht deze week samen met hun crowdfunding, in totaal 121.200 euro op. Ondanks het feit dat de weg die Apache aflegt vol hobbels en rechtszaken zit, heeft Tom vertrouwen in de toekomst. Want zoals hij zegt: “Ook al is het nog altijd een relatief bescheiden project, het is fijn om te zien dat zoveel mensen er de waarde van inzien en dat ze het ondersteunen. Dat doet deugd.”

Tom is een stille mens, maar twee keer gaat het volume tijdens het interview de hoogte in. Wanneer hij vertelt hoe hij nooit nog ergens anders wil werken. En wanneer hij beklemtoont hoe zeker hij is dat Apache de rechtszaak zal winnen. “Zwijgen?”, zo zegt hij op het einde van het gesprek, “Ik denk dat we vooral nog dieper moeten graven.”

Bekijk het hele interview hier.

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!