Hiep hiep hoera voor vrouwenstemrecht

Hiep hiep hoera voor vrouwenstemrecht

België viert zeventig jaar stemrecht voor vrouwen

Op 27 maart 1948 kregen vrouwen voor het eerst volledig stemrecht in België. Na een jarenlange strijd, die begon bij La Ligue Belge du Droit des Femmes in 1892, mochten vrouwen eindelijk hun stem uitbrengen. Zeventig jaar later lijkt deelname van vrouwen in de politiek vanzelfsprekend. Maar dat is het niet.

In 2014 trok ik voor het eerst naar de stemhokjes. Ik was net 18 jaar oud en moest meteen op federaal, Europees en deelstaatniveau stemmen. Ik nam mijn taak als “volwaardig burger” heel serieus en bereidde me wekenlang voor. Dat hield in dat ik de stemtest zo’n vijf keer deed (voor de zekerheid), alle partijstandpunten opzocht, besliste met wie ik het op de meeste fronten eens was, keek welke fronten ik het belangrijkst vond en dan nog eens evalueerde. Toen ik stond aan te schuiven aan het stemhokje, was ik er dus zeker van dat ik de juiste keuze zou maken. Maar de voorkeursstemmen waren me toch even ontglipt. In het stemhokje zelf moest ik dus beslissen wie op de lijst mijn voorkeur droeg. En ik koos voor vrouwen.

“Pas als het politieke landschap divers genoeg is, kan het echt de belangen van al haar burgers verdedigen.”

 Waarom? Omdat ik als toen nog prille feministe besefte dat vrouwen in de politiek minder kansen krijgen dan hun mannelijke collega’s. Volgens RoSa vzw bestaat het federaal parlement momenteel voor één derde uit vrouwen. Dat is een stap in de goede richting, maar nog niet representatief voor de samenstelling van de Belgische bevolking. En dat moet wel. Want pas als het politieke landschap divers genoeg is, kan het echt de belangen van al haar burgers verdedigen.

 Gaan mijn voorkeursstemmen bij de volgende verkiezingen weer naar vrouwen? Waarschijnlijk. Maar ik ga wel mijn research doen. Want ik wil stemmen op vrouwen van kleur, niet-heteroseksuele vrouwen, vrouwen die het financieel niet makkelijk hadden en die niet met dezelfde privileges zijn opgegroeid als ik. Want het is van cruciaal belang dat ook zij gehoord worden. Dat er gelijk stemrecht is, wil niet zeggen dat er gelijkheid is. Daar kunnen we allemaal mee aan bouwen. 

In deze beelden van het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis zie je hoe de strijd om (gelijk) stemrecht evolueerde door de decennia heen.

  

 

 Op de site van RoSa vzw lees je meer over de evolutie van het vrouwenstemrecht in België.

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen