Interview

Hoe nerveus was redactrice Dalilla voor De Slimste Mens?

Hoe nerveus was redactrice Dalilla voor De Slimste Mens?

Het vijftiende seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld is begonnen en deze keer hebben wij een échte reden om te kijken. Onze redactrice Dalilla Hermans speelt namelijk mee. Dinsdagavond was haar vuurdoop en ze bracht het er goed vanaf!

Waarom heb je besloten om mee te doen?
“Toen ze me vroegen voor de café-test heb ik even getwijfeld. Maar al snel besefte ik dat ik door mee te doen aan De Slimste Mens meer mensen kan bereiken met mijn boodschap – ik zet me in voor een samenleving die iedere persoon naar waarde schat. Ik heb soms het gevoel dat ik sta te roepen vanaf de zijlijn zonder gehoord te worden. Ik krijg nu een aantal kansen aangereikt om van die zijlijn te verschuiven naar de middenstip. Ik voel het als een soort plicht dat dan ook te doen. Het is nu eenmaal een feit dat er in Vlaanderen amper zwarte vrouwen op televisie komen. Bovendien is het ook een mooie kans om een andere kant van mezelf te tonen aan het grote publiek.”

Was je zenuwachtig voor de opnames?
“Dat viel wel mee. Ik ben eraan begonnen met het idee dat ik na een of twee afleveringen uitgespeeld zou zijn. Ik heb totaal geen ambitie om te winnen, maar misschien komt dat nog (lacht). Ik heb dus niks te verliezen. Dat is anders voor politici of mensen waarvan men verwacht dat ze super intelligent zijn. Ik voel die druk minder waardoor ik misschien iets meer op mijn gemak ben en de zenuwen me niet zo veel parten spelen. Elke winst is goed!”

“Ik heb het geluk dat ik niet rood word. Nee echt, ik kan niet blozen.”

“Het is wel een indrukwekkend gegeven, hoor, zo’n televisiestudio met al die lichten en camera’s, het publiek enzovoort. Maar ik heb al wat ervaring met televisie en heb een basis mediatraining gehad, dat helpt wel.”

“Ik heb ook het geluk dat ik niet rood word (lacht). Nee echt, ik kan niet blozen. Ik voel het wel branden vanbinnen, maar je ziet dat niet. Mensen denken daardoor dat ik super rustig ben, terwijl ik vanbinnen aan het doodgaan ben, zoals tijdens het finalespel bijvoorbeeld.”

Hoe heb je je voorbereid?
“Vorige week is Sammy Mahdi (een andere kandidaat en voorzitter van Jong CD&V, nvdr.) bij mij thuis komen oefenen met het bordspel. Dat was leuk. Ik heb gemerkt dat ik vrij veel algemene kennis heb. De rubriek met de filmpjes, zulke dingen liggen me wel. Maar heel specifieke onderwerpen zoals sport, daar ben ik minder goed in.” 

De Slimste Mens krijgt regelmatig commentaar vanwege de seksistische en racistische grapjes van de jury. Annemie Struyf vertelde afgelopen weekend nog dat ze uit de Slimste Mens is gestapt vanwege de aanhoudende seksistische grappen. Hoe heb jij dat ervaren?
“Daar was ik inderdaad een beetje bang voor. Ik had op voorhand het idee: als ze racistische mopjes maken, kan ik niet winnen. Als ik niet lach, ben ik de zuurpruim, en als ik wel lach, verloochen ik alles waar ik voor sta. Ik heb met een stand-up comedian gepraat over hoe je best op zulke dingen reageert. Gelukkig moest ik zijn tips niet al te vaak gebruiken, want ik moet zeggen dat het beter meeviel dan verwacht.”

“Op voorhand heeft de redactie me zelfs expliciet gevraagd of ze bepaalde mopjes mochten maken. Ze hebben er dus echt wel rekening mee gehouden. De meest gemene grapjes zijn altijd op Erik zelf gericht. Ik ben blij dat de jury niet voor de racistische grappen gaat, en die ene keer wanneer ze het wel doen, kan ik er op juist op kan reageren, omdat ik op mijn gemak ben. Mijn haar is nu een dankbaar onderwerp voor de jury om mee te lachen. Dan denk ik: maak daar maar mopjes over. Ze moeten bij iedereen iets vinden om mee te lachen, dus laat het bij mij dan maar mijn haar zijn.”

“Ze moeten bij iedereen iets vinden om mee te lachen, dus laat het bij mij dan maar mijn haar zijn.”

“Seksistische moppen zitten er wel in, of course, maar die kon ik beantwoorden met een oogrol. Ik schrok wel van die grap van Jeroom over groepsverkrachtingen in de eerste aflevering en van het interview met Annemie Struyf. Maar ik heb het eerlijk gezegd niet zo ervaren tijdens de opnames. Waarschijnlijk omdat ik veel meer bezig was met het spel dan met de jury, eens we vertrokken waren.”

Is het moeilijker dan eruit ziet?
“Het is even stressen in het begin, maar de programmamakers doen er alles aan om de zenuwen weg te nemen. De eerste ronde duurt heel lang, er worden veel mopjes gemaakt en er wordt veel gepraat, zodat iedereen op z’n gemak is wanneer de echte quiz begint. Dat zie je als kijker niet, omdat er delen worden weggeknipt. Maar dat zorgt er wel voor dat je in de andere onderdelen als kandidaat meer ad rem kan zijn.”

“Uiteindelijk moet je ook gewoon geluk hebben met de vragen. Hoe langer je in het spel zit, des te beter je het begrijpt. Dat maakt echt een verschil. Het is wel een beetje sport, je moet een lange tijd super geconcentreerd zijn. De meeste kandidaten doen dat nog na hun veeleisende job, zoals Goedele Wachters bijvoorbeeld. Respect, hoor!”

Succes in de tweede aflevering, go kick some ass!

De Slimste Mens Ter Wereld, van maandag tot donderdag om 21u30, op Vier

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen